Ασφαλής ψύξη και απόψυξη κρέατος

Η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για το οποίο όλοι χρειάζεται να γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες που αφορούν στην καθημερινότητα μας. Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε συγκεκριμένα στην σωστή ψύξη και απόψυξη του κρέατος.

Ψύξη

Από τη στιγμή που θα ψωνίσουμε το κρέας θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4ο C ή στην κατάψυξη στους -18ο C, προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Στην περίπτωση που το κρέας μείνει στο ψυγείο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός 3-5 ημερών ή εντός 1-2 ημερών όταν πρόκειται για κοτόπουλο, συκώτι, πατσά, εντόσθια κλπ. Στην κατάψυξη μπορούμε να το τοποθετήσουμε στην αρχική του συσκευασία ή το ήδη συσκευασμένο προϊόν σε μεμβράνη, σακούλα με αλουμινόχαρτο, πλαστικό για κατάψυξη ή σακούλες σε περίπτωση που θέλουμε μακροχρόνια αποθήκευση και προκειμένου να αποφευχθεί το έγκαυμα καταψύξεως. Σε κάθε περίπτωση για καλύτερη ποιότητα το κρέας από την κατάψυξη πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε διάστημα 9-11 μηνών. 

Τα πλήρως μαγειρεμένα προϊόντα κρέατος πρέπει να καταναλώνονται εντός 2 ωρών ή σε 1 ώρα όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι μεγαλύτερη των 32ο C. Στην περίπτωση που δεν καταναλωθούν άμεσα πρέπει να τοποθετηθούν σε δοχείο με καπάκι στο ψυγείο και να φαγωθούν εντός 3-4 ημερών. Στην περίπτωση της τοποθέτησής τους στην κατάψυξη θα πρέπει να καταναλωθούν σε διάστημα 4 μηνών. 

Απόψυξη

Απόψυξη στο ψυγείο: Η απόψυξη στο ψυγείο είναι ο ασφαλέστερος τρόπος απόψυξης του κρέατος μιας και η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου δεν επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη των μικροβίων. Σε αυτή την περίπτωση η απόψυξη διαρκεί 24 έως 48 ώρες και στη συνέχεια μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο από 3 έως 5 μέρες ενώ ο κιμάς και το κοτόπουλο 1 έως 2 ημέρες.

Απόψυξη σε κρύο νερό: Σε καμία περίπτωση η απόψυξη με νερό δεν θα πρέπει να γίνεται με ζεστό νερό, αλλά με κρύο το οποίο θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε μισή ώρα. Επίσης, κατά την απόψυξη δεν θα πρέπει να αφαιρείται η συσκευασία από το κρέας. Η διαδικασία της απόψυξης ανάλογα με το μέγεθος των τεμαχίων διαρκεί από 1 έως 3 ώρες το μέγιστο.

Απόψυξη σε μικροκύματα: Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος απόψυξης του κρέατος αφού διαρκεί μόλις ελάχιστα λεπτά. Το κρέας θα πρέπει να μαγειρεύεται αμέσως μιας και έχει θερμανθεί αρκετά και ο κίνδυνος άμεσης ανάπτυξης βακτηρίων είναι ιδιαίτερα μεγάλος. Αν για κάποιο λόγο δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε το κρέας μπορείτε να το τοποθετήσετε και πάλι στην κατάψυξη αφού πρώτα το μαγειρέψετε.      

Leave Your Comment Here