Ποιο κομμάτι κρέατος είναι ιδανικό για το φαγητό μας!

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε ανάλογα με το φαγητό που θέλουμε να μαγειρέψουμε ποιο κομμάτι κρέατος να προτιμήσουμε ιδανικά για να έχουμε γευστικότερο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά, αφού και ο κρεοπώλης μας συνήθως μας ρωτάει τι θέλουμε να μαγειρέψουμε, για να μας δώσει το αντίστοιχο κρέας. Παρακάτω λοιπόν θα αναφερθούμε στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν τα κομμάτια του χοιρινού κρέατος, καθώς και που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική.

Κεφάλι:  γίνεται ψητό ή στη γάστρα και χρησιμοποιείται κατά κόρον για την πηχτή, έναν ιδιαίτερα πικάντικο μεζέ.

Λαιμός: ένα κομμάτι του χοιρινού που έχει αρκετό λίπος για αυτό και είναι ιδιαίτερα μαλακό και νόστιμο. Είναι ιδανικό για φούρνο, κατσαρόλα και τηγάνι. Μας δίνει επίσης μαλακές μπριζόλες και χρησιμοποιείται συνήθως για γύρο και σουβλάκια.

Ελιά/ Σβέρκος: είναι ένα εξαιρετικά τρυφερό κρέας που μας δίνει μπριζόλες ιδανικές για σχάρα και φούρνο. Χωρίς κόκκαλο μπορούμε να το ζητήσουμε και για τηγανιά.

Σπάλα: η σπάλα ολόκληρη με ή χωρίς κόκκαλο είναι κατάλληλη για φαγητά κατσαρόλας ή φούρνου. Χρησιμοποιείται επίσης για σουβλάκια και κιμά.

Σπαλομπριζόλες: Κατάλληλες για τηγάνι, φούρνο, σχάρα και γκριλ. Χωρίς κόκκαλο χρησιμοποιούνται και για ρολό.

Στήθος: είναι το ιδανικότερο κομμάτι για μπάρμπεκιου και ιδιαίτερα όταν είναι μαριναρισμένο με μείγματα μπαχαρικών.

Ψαρονέφρι: από τα πιο εκλεκτά μέρη του χοιρινού, χρησιμοποιείται ιδανικά για σχάρα και φούρνο.

Πανσέτα: ένα αρκετά παχύ κομμάτι του χοιρινού, χρησιμοποιείται σε φαγητά κατσαρόλας . Χωρίς το κόκκαλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ρολό και κομμένο σε φέτες είναι τέλειο για σχάρα.

Μπούτι: είναι σκληρό κομμάτι κρέατος που χωρίζεται στο κότσι και στο χοιρομέρι (ζαμπόν). Ολόκληρο χρησιμοποιείται ιδανικά για κλασικά ψητά φούρνου, αλλά και μαγειρευτά κατσαρόλας. Επίσης, από επιμέρους κομμάτια του μπουτιού – τρανς, νουά, κιλότο – παίρνουμε χυμώδη και τρυφερά σνίτσελ για σύντομο ψήσιμο στο γκριλ ή για τηγάνισμα. Το κρέας από το μπούτι είναι κατάλληλο για γύρο, κιμά και αλλαντικά.

Κότσι: το κατώτατο τμήμα του ποδιού, είναι ιδανικό για βραστό στην κατσαρόλα ή για να σιγοψηθεί στο φούρνο.

Ποδαράκια: είναι ένα κομμάτι του χοιρινού που λόγω της υψηλότερης ποσότητας ζελατίνης έχει μεγάλη πηκτική ικανότητα στο μαγείρεμα. Για το λόγο αυτό αποτελεί βασικό συστατικό του πατσά. Χρησιμοποιείται επίσης σε σούπες.

Για ένα τέλειο, λοιπόν, γευστικό φαγητό, προτιμήστε το κατάλληλο κομμάτι κρέατος και μαγειρέψτε το με πολύ μεράκι για τους αγαπημένους σας!

 

Leave Your Comment Here