Πρωτεΐνη:Μύθοι και Πραγματικότητα

1) Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αποθηκεύσει της πρωτεΐνης.   

Μύθος. Η απαιτούμενη ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας θα πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να τις αποθηκεύσει. Έτσι, με την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών του κρέατος εξασφαλίζουμε την υγεία του οργανισμού μας

2)  Το 15% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων θα πρέπει να καλύπτεται από πρωτεΐνες.

Πραγματικότητα. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς πρέπει να καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης. Αυτό το ποσοστό βέβαια διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία, το βάρος και της διατροφικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

3) Η κατανάλωση υψηλής ποσότητας πρωτεΐνης δεν συμβάλει στην μείωση σωματικού βάρους.

Μύθος. Είναι γνωστό ότι οι πρωτεΐνες διασπώνται με πιο αργό ρυθμό, διατηρώντας την αίσθηση κορεσμού, για αυτό τα άτομα που αντικαθιστούν τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες χάνουν γρηγορότερα βάρος.

4)Οι βασικότερες δράσεις των πρωτεϊνών είναι η δόμηση των μυών και η πηγή ενέργειας.

Πραγματικότητα. Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για την υγεία μας. Προσφέρουν ενέργεια και σημαντικά αντισώματα για την άμυνα του οργανισμού, και δομούν τους μύες.

5)Η πρόσληψη επιπλέον ποσότητας πρωτεΐνης προκαλεί προβλήματα υγείας.

Μύθος. Η πρόσληψη επιπλέον ποσότητας πρωτεΐνης δεν προκαλεί προβλήματα υγείας με εξαίρεση βέβαια κάποιες περιπτώσεις. Άτομα με διαβήτη θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά και υγιή άτομα θα πρέπει να προσέχουν την χοληστερίνη και την αύξηση του βάρους τους.

6) Η αναπλήρωση της πρωτεΐνης μετά την άσκηση βοηθά στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

Πραγματικότητα. Κατά την διάρκεια της άσκησης οι πρωτεΐνες καταστρέφονται, οπότε μετά την άσκηση πρέπει να καταναλωθεί αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης έτσι ώστε να αυξηθεί η μυϊκή μάζα.

 

Leave Your Comment Here